събота, 10 август 2013 г.

Разчистване на козметичния ми арсенал

Здравейте!

Настъпи момента за преглеждане и разчистване на козметиката ми. От години купувам козметика за лице, тяло, декоративна, лакове за нокти и т.н. И изведнъж се замислих, че най-вероятно имам складирани доста неща, които са с изтекъл срок на годност. В козметичните продукти има достатъчно вредни съставки и парабени, че да рискуваме да ги ползваме и след изтичане на годността им. 

Имам някои много любими продукти, но си наложих да се разделя с тях. И без това не ги ползвам, няма смисъл да се затрупвам с каквото трябва и не трябва. Мисля да променя начина, по който пазарувам козметика. Първо, защото не всичко, което имам, ми харесва, и второ, оказва се че имам много еднакви продукти, които залежават... От днес ще въведа правилото си за пазаруване на дрехи, което си наложих в началото на тази година - а именно, да купувам само това, което на 100% ми харесва. Почна ли да се чудя, значи по-добре да не си давам парите на вятъра.

Сега, по темата. Прерових си цялата колекция от гримове, лакове и козметика в един забравен шкаф в банята. Ето и резултата:


Откривам няколко сериозни грешки, които ще споделя с вас, в случай че и вие ги допускате:

1. Купуване на грим с приближаващ изтичащ срок на годност - ако можете да изразходите сенки за очи за месец - два, ок, но аз очевидно не мога и за в бъдеще ще избягвам подобни покупки.... Дори цената да е драстично намалена, пак не си струва...

2. Купуване на един и същ тип продукт - изхвърлям 4 продукта за крака (остават ми още поне 3), 2 маски за лице (почти неизползвани), както и 2 продукта за коса... и множество палитри със сенки за очи... 

3. Купуване на промоционални комплекти - освен ако нямате нужда от всичко в комплекта, не го купувайте, само защото е по-изгоден. Накрая, хвърляйки половината продукти от него в боклука, хвърляте и парите си... 

4. Прибиране на продуктите по разни шкафове - не казвам, че трябва всичко да е на показ, но така като складираме някои неща, забравяме за тях и малко по малко срока им на годност изтича, без дори да се усетим. 

Всичко това е логично, пише си го по книгите, и на теория би трябвало да го знам, но ето на, на практика нещата се оказват различни. Разбира се, аз обичам разнообразието, както и да пробвам нови неща, но трябва и все пак да се съобразявам с това, с което разполагам.

А сега следва равносметката от разчистването на козметиката ми с изтекъл срок на годност.

- 4 продукта за крака - два лосиона, един ексфолиант и един спрей;
- 2 маски за лице - и двете са от Avon, не ги харесвам особено и не съм ги ползвала кой знае колко;
- 2 серума за коса - пак от Avon, но и двата (особено този за сухи краища) съм ги ползвала много често; (поуката - ако имах само един, щях да съм го доизразходила и нямаше да го хвърлям);
- 1 лосион за тяло и 1 крем за ръце и тяло - единият е от Avon (определено трябва да внимавам с поръчките от там), а другият ми е подарък от една приятелка, но никога не съм го ползвала (беше прибран в един шкаф и тотално съм забравила за него);
- 7 палитри със сенки за очи + 1 прахообразни - тоест 5 палитри и 2 единични цвята - палитрите на L'Oreal са ми много любими, но не успях да ги изхабя, особено едната, която малко след като купих, й изтече срока на годност (а уж го гледам)... Останалите сенки също съм ползвала, но очевидно не достатъчно, за да ги изхабя (поука - сенките за очи се изхабяват мноооого бавно, затова внимавайте да не прекалявате с количеството, което купувате от тях).
- 1 червило, 1 каял -  червилото е от Avon, а каялът от Oriflame.
- 1 лак за нокти и масло за заздравяване на ноктите от Икаров - тук положението е доста добро, защото имам адски много лакове за нокти, които са си в срок на годност поне още една година);


Това са нещата, които ще изхвърля веднага щом напиша публикацията. Сигурно ви се струват доста, на мен също, но някои имам от 2009 година (?!?)... Въпреки, че се опитвам да имам по един продукт от всичко (и съм го постигнала с душ гела, шампоана, измиващия гел за лице и балсама за коса), не съм успяла да намаля бройката на лосионите за тяло, червилата и лаковете за нокти.

Някои от тях обаче, които си бяха ок откъм годност, подарих на приятелки, не за друго, а защото не ги ползвах и нямаше смисъл да стоят в несесерите ми.

Наистина мисля да преразгледам начина, по който пазарувам козметика и се надявам да не изхвърлям толкова много неща занапред.

Все пак се радвам, че поразчистих колекцията си и смятам да си ползвам това, което ми остана. А то никак не е малко...


Пожелавам ви ползотворен ден! 


14 коментара:

  1. Направи ни една публикация в която да ни покажеш цялата си колекция от гримове, бяла козметика и лакове, естествено в повече снимки, а не подробно описание на всеки. Според мен ще бъде интересно. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Обмислям подобна публикация, в която да покажа тоалетката си с всичко на нея, но не знам дали ще е скоро...

      Изтриване
  2. Прахообразната козметика всъщност няма проблем да се използва по-дълго време. Аз впръсквам спирт и няма проблем откъм хигиенична гледна точка. Кремообразната козметика е по-капризна от към срок на годност :)

    ОтговорИзтриване
  3. И аз имам подобни проблеми - постоянно купувам неща от един и същи тип, които не мога да изразходя - душгелове, кремове за крака, маски за лице, лосиони за тяло и т.н. :)
    Ивана
    dreamofjoe.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  4. Сухите продукти с парабени няма проблем да се ползват по-дълго. Аз лично не си представям да си сменям палитрите всяка година.
    Аз имам същия проблем с лаковете за нокти обаче. Постоянно си купувам нови и после решавам, че не ми харесват. Съвсем скоро обаче смятам повечето да ги раздам, защото не ги ползвам така или иначе.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, да, така е, но някои бяха наистина старички, като например първата ми палитра от Avon, която беше от 2009...и аз раздавам лакове периодично :)

      Изтриване
  5. За сенки и пудри не би трябвало да има проблем.Не ги изхвърляй още :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заминаха си те, бяха доста старички, не знам защо съм ги пазила толкова години...

      Изтриване
  6. освен /част от/ сенките и лака, не бих изхвърлила и серумите за коса :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно сега много ми пада косата и реших да не рискувам да ги ползвам ...

      Изтриване
  7. И аз имам същия проблем. Постоянно искам нещо, което не ми е чак толкова необходимо и накрая се оказвам с купчина неща,които не използвам и накрая ги изхвърлям.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лошото е, че чак сега го осъзнах... дано да успея наистина да си променя начина на пазаруване.. ама както съм със слаби ангели, не знам :D

      Изтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...