четвъртък, 13 март 2014 г.

Козметиката в България през изминалия век

Здравейте!

Замисляли ли сте се някога за това каква козметика са използвали жените от предишните поколения и в частност тези от 20-ти век? Аз все съм си мислела, че са използвали предимно разни неща от природата за да се грижат за кожата си. Но реално погледнато не съм мислила как е изглеждал грима от едно време... Докато не попаднах в един музей в моя град, чиято тема на експозицията беше "Жените в обществото през 20-ти век". 

И разглеждайки си облекла, накити и снимки, изведнъж видях малка кутийка с руж! Щом погледнах по-обстойно, видях и други интересни неща, свързани с красотата. 

Опитах се да намеря повече информация в интернет за това какви видове грим са използвали жените от миналия век в България, но за съжаление не намерих почти нищо. Но ми стана толкова интересно, че мисля да се поровя и да обещавам ако намеря нещо, веднага да споделя в блога.

Дотогава, вижте какво видях днес...

























Надявам се да ви е било интересно. На мен определено ми беше.

Приятен ден.

6 коментара:

  1. Според баба ми, щастливките са имали по едно червено червило. Вместо руж са се щипали по бузите. Преди 50-те обикновените жени не са имали никаква маркова козметика.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е ясно, но на мен ми се иска да науча все пак това онова, но за съжаление няма кой да питам... :(

      Изтриване
  2. Много интересна тема зачекваш :) Преди няколко години обикалях из антикварните магазини в Стария град и познай на какви неща по "нашата" област попаднах - пудри и огледалца, най-вече. Една кутийка ме впечатли супер много - беше не повече от 4-5см в диаметеър, но огледалцето в нея беше криво и отразяваше цялото лице, че даже и шията! Много готино, и не знам защо в днешно време не слагат такива огледалца в опаковките... А иначе, ако ти е любопитно, Лиса Елдридж има мнгоо интересни статии за винтидж грим в блога си :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оооо, интересно :) на мен ми е любопитно за грима в България по принцип...

      Изтриване
  3. Да, наистина е много интересна темата! Ще следя с интерес за продължение :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано успея да намеря материал за продължение, че нещо за момента нямам късмет... :(

      Изтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...